Περιλήψεις
Οι γενικές οδηγίες για την συγγραφή της περίληψης είναι:
- Γραμματοσειρά 12, Times New Roman,
- Πλήρης στοίχιση,
- Διάστιχο 1.5,
- Το σύνολο των λέξεων να μην είναι λιγότερο από 200 λέξεις και να μην υπερβαίνει τις 350 λέξεις,
- Υποβολή αρχείου pdf στην πλατφόρμα υποβολής προτάσεων.
Τίτλος εργασίας
Να είναι γραμμένος με κεφαλαία και bold.
Συγγραφείς
α) Για κάθε συγγραφέα το αρχικό του μικρού ονόματος και στην συνέχεια το επίθετό του π.χ. Γ. Παπαδόπουλος, Ν. Ηλιόπουλος, Α. Ασημάκης
β) Στο τέλος κάθε επιθέτου να υπάρχει δείκτης σε εκθετική μορφή που θα χρησιμοποιηθεί στην συνέχεια για να συσχετιστεί με το σχετιζόμενο ίδρυμα – αν το ίδρυμα είναι κοινό θα χρησιμοποιείται το ίδιο νούμερο π.χ. Γ. Παπαδόπουλος1, Ν. Ηλιόπουλος2, Α. Ασημάκης1
γ) Το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα που θα παρουσιάσει την εργασία θα πρέπει να είναι υπογραμμισμένο π.χ. Γ. Παπαδόπουλος1, Ν. Ηλιόπουλος2, Α. Ασημάκης1
δ) Απαραιτήτως το πρώτο όνομα θα πρέπει να είναι ενός προπτυχιακού, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού φοιτητή
ε) Στους συγγραφείς αναγράφονται μόνο τα ονοματεπώνυμα χωρίς τίτλους, πτυχία ή ιδιότητες.
στ) Δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από δύο υπεύθυνα μέλη ΔΕΠ στην υποβαλλόμενη περίληψη.
ζ) Ένας συγγραφέας μπορεί να παρουσιάσει μέχρι και δύο εργασίες.
Σχετιζόμενα ιδρύματα/φορείς
α) Εδώ αναγράφεται το ίδρυμα ή φορέας που σχετίζεται ο κάθε συγγραφέας
β) H περιγραφή γίνεται βάση της αρίθμησης σε εκθετική μορφή που έγινε στους συγγραφείς π.χ.
1Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος, Ελλάδα
2Β’ Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Αττική, Ελλάδα
γ) Όπως φαίνεται στο παραπάνω παράδειγμα κάθε Ίδρυμα/Φορέας θα περιγράφεται σε διαφορετική σειρά και χρησιμοποιώντας κεφαλαία γράμματα για τα αρχικά κάθε λέξης
Δομή περίληψης
Η περίληψη θα έχει δομημένη μορφή, θα είναι μεταξύ 200-350 λέξεων και θα χωρίζεται σε 4 διαφορετικά μέρη (ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ). Ο τίτλος κάθε μέρους θα είναι γραμμένος με κεφαλαία και θα ξεκινά από διαφορετική σειρά. Στην συνέχεια θα ακολουθεί άνω και κάτω τελεία και θα ακολουθεί το κείμενο που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο τίτλο.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: εδώ θα αναφερθεί σύντομα εάν χρειάζεται το υπόβαθρο της μελέτης, το ερευνητικό κενό και ο σκοπός της εργασίας.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Εδώ θα αναφερθεί σύντομα το δείγμα, ο σχεδιασμός, τα εργαλεία μέτρησης, η διαδικασία, η ανάλυση των δεδομένων (εάν πρόκειται για ανασκόπηση θα αναγραφούν οι βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν, τα κριτήρια επιλογής, η στρατηγική αναζήτησης άρθρων, το εργαλείο αξιολόγησης της ποιότητας των άρθρων κτλ).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Εδώ θα αναφερθούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης δεδομένων (π.χ. αποτελέσματα περιγραφικής και επαγωγικής στατιστικής ανάλυσης σε ποσοτικές μελέτες, θεματικές κατηγορίες σε ποιοτικές μελέτες που χρησιμοποίησαν θεματική ανάλυση κ.α.) (Σε ανασκοπήσεις μπορεί να γραφεί ο αριθμός των άρθρων που εντοπίστηκαν, τα βασικά χαρακτηριστικά ή η κατηγοριοποίηση των άρθρων, τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση της μεθοδολογικής ποιότητας των άρθρων, τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης εφόσον πραγματοποιήθηκε κτλ).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Εδώ μπορούν να αναφερθούν κυρίως τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα της μελέτης και η κλινική σημασία των αποτελεσμάτων (ίσως εάν το επιτρέπει και ο χώρος κάποιο σημαντικός περιορισμός και μελλοντικές κατευθύνσεις).
Σημ.1: Για το πώς θα πρέπει να αναγράφονται εντός του κειμένου της περίληψης οι αναφορές δείτε στην συνέχεια τις πληροφορίες για τις αναφορές.
Σημ.2: Πίνακες, γραφήματα και εικόνες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στην περίληψη.
Ευχαριστίες
Οι ευχαριστίες είναι προαιρετικές και χρησιμοποιούνται για να ευχαριστήσουν οι συγγραφείς ορισμένους φορείς ή ανθρώπους που βοήθησαν αλλά δεν είχαν συνεισφορά τέτοια ώστε να δικαιολογείται η ένταξή τους στην συγγραφική ομάδα της εργασίας.
Συγγραφέας επικοινωνίας
Εδώ ένας εκ των συγγραφέων (προτείνεται ο φοιτητής όπου και θα παρουσιάσει την εργασία), τοποθετεί τα στοιχεία του (Ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, e-mail, τηλέφωνο επικοινωνίας) ώστε να μπορεί η επιστημονική και οργανωτική επιτροπή (καθώς και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μετά την δημοσίευση της περίληψης στα πρακτικά του συνεδρίου) να επικοινωνήσει εάν χρειαστεί μαζί του.
π.χ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, Προπτυχιακός Φοιτητής Τμήματος Φυσικοθεραπείας Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, e-mail: Gpapadop@uth.gr, τηλ.: 6937123456
Έγκριση μελέτης
Σε περίπτωση που η μελέτη περιλαμβάνει πρωτογενή συλλογή δεδομένων σε δείγμα ανθρώπων ή ζώων σε αυτό το σημείο αναφέρετε την Επιτροπή από την οποία πήρε έγκριση για την πραγματοποίησή της. Εάν είναι δυνατόν γράψτε και τον αριθμό πρωτοκόλλου έγκρισης της μελέτης. Εάν η μελέτη δεν χρειαζόταν να πάρει έγκριση θα πρέπει να αναφέρεται τους λόγους. Οι ανασκοπήσεις δεν χρειάζονται παρόμοιες άδειες.
Αναφορές
Οι αναφορές είναι προαιρετικές (μέγιστος αριθμός : 4).
Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν το σύστημα αναφορών που θα χρησιμοποιηθεί είναι αποκλειστικά στυλ Vancouver.
Πιο συγκεκριμένα, εντός του κειμένου η παραπομπή θα τοποθετείται σε εκθετική μορφή (εάν το σημείο που τοποθετείται είναι σημείο στίξης θα μπαίνει αμέσως μετά το σημείο στίξης).
π.χ. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό εμφανίζουν συχνά έντονη σπαστικότητα.1 Πολλοί συγγραφείς2,3 όμως διαφωνούν ως προς τον τρόπο αξιολόγησής της.
Στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει λίστα αναφορών, με τη σειρά εμφάνισης στην περίληψη, σύμφωνα με τα ακόλουθα παραδείγματα:
- Papazoglou E., Romero J. Neurological rehabilitation 2nd ed. Oxford: Elsevier; 2005.
- Mavridis Z., Jones E., Eladoui V. Spasticity in patients with cerebrovascular accident. Journal of Neurology 2009; 13(2):123-129.
- Vidic A., Jackson M. Stroke management In: Papazoglou E., Romero J. (eds) Neurological rehabilitation 2nd ed. Oxford: Elsevier; 2005:127-132.
Σημ.: η αναφορά 1 είναι παράδειγμα για βιβλίο, η αναφορά 2 είναι παράδειγμα για περιοδικό, η αναφορά 3 είναι παράδειγμα για κεφάλαιο βιβλίου
Πρόσθετες πληροφορίες
Με την κατάθεση κάθε περίληψης θα θέλαμε να δώσετε ορισμένες πληροφορίες στις ακόλουθες ερωτήσεις
- Εάν επιθυμείτε η εργασία να παρουσιαστεί ως προφορική (ομιλία) ή αναρτημένη ανακοίνωση (πόστερ);
- Η εργασία είναι προπτυχιακή, μεταπτυχιακή ή διδακτορική;
- Ποια είναι η θεματική ενότητα στην οποία περιλαμβάνεται η εργασία σας;
- Η εργασία έχει ανακοινωθεί σε άλλο συνέδριο, έχει υποβληθεί σε άλλο συνέδριο ή έχει δημοσιευτεί κάπου αλλού;
Workshops
Για τα workshops θα πρέπει να δίνονται οι παρακάτω πληροφορίες:
Α) ΤΙΤΛΟΣ WORKSHOP
B) Ονοματεπώνυμο Εισηγητή/Εισηγητών (μόνο μέλη ΔΕΠ)
Γ) Βοηθοί Εισηγητή/Εισηγητών (εάν υπάρχουν)
Δ) Affiliations Εισηγητών και βοηθών Εισηγητών
Ε) Περίληψη WORKSHOP (το πολύ 200 λέξεις)
ΣΤ) Αναφορές (εάν χρειάζεται)
ΣΤ) Διάρκεια WORKSHOP